logo hr

Klima

klima

Klima se ističe svim osnovnim odlikama mediteranske klime s izrazito suhim ljetima i blagim zimama. Prosječna godišnja temperatura iznosi iznad 15°C, prosječna temperatura najtoplijeg mjeseca srpnja 24°C, maksimalna dnevna 36°C, a najhladnijeg siječnja 7°C. Broj dana s temperaturama nižim od 0°C je zanemariv, a s visokim se kreće oko 16 dana u godini.

Srednja temperatura najhladnijeg mjeseca siječnja nije niža od -3°C. Nema neprekidno visokih ili neprekidno niskih temperatura, kao što ne postoje dugi periodi suše ni kiše u kojima bi pala gotovo sva godišnja količina padalina. Insolacija iznosi oko 2500 sati godišnje, a u srpnju sunce sija 10 do 12 sati dnevno.

More zadarskog arhipelaga bogomdani je prostor koji pruža ugodu kupanja, ribarenja, jedrenja i drugih oblika izletničke plovidbe. Svojom toplinom, čistoćom i prikladnom slanošću (35-37 promila) Jadransko more u Zadarskoj županiji sve to i omogućuje, pa i više od toga.

Jadransko je more ipak najvažnije zbog njegova klimatskog djelovanja. Utjecaj mora na klimu je višeznačan, ali se ponajviše očituje ublažavanjem temperaturnih oprečnosti. More se ljeti manje ugrije nego kopno, dijelom i zbog toga što sunčane zrake prodiru dublje u more.

Stoga je zrak iznad morske površine hladniji nego iznad kopna, odakle i potječe osvježavajući utjecaj mora i na blisko obalno područje. Od kraja kolovoza do sredine travnja more je toplije od zraka, pa u tom razdoblju djeluje kao jedan od izvora topline, ublažavajući zimsku hladnoću.

Kontakt informacije

Turistička zajednica mjesta Ugljan

  • 23275 Ugljan, Hrvatska > mapa
  • Tel./Fax: ++385 23 288-011

PRATITE NAS NA FACEBOOK-U:

facebook

Prijava gostiju

SUSTAV E-VISITOR

www.evisitor.hr

INTERNET PRIJAVE:

www.iprijave.com

OBRAZAC:

PDF   WORD