logo hr

Otok Ugljan - Naselja ..

Na otoku Ugljanu postoje brojna ribarska i turistička naselja uglavnom smještena na sjeveroistočnoj strani otoka u prirodnim uvalama od kojih su najpoznatija; Ugljan, Lukoran, Sutomišćica, Poljana, Preko, Kali i Kukljica.

Lukoran

Veli Lukoran je mjesto prepuno skrovitih uvala i plaža u kojima borovi dodiruju more. U njemu se nalazi više ladanjskih kuća zadarskih plemićkih obitelji od kojih je najpoznatiji ljetnjikovac obitelji de Ponte iz 17. st. U Malom Lukoranu govore o tome kako je ovaj kraj od davnine bio mjesto za odmor. Prema predaji je tu pjesnik Petar Preradović, očaran izlaskom sunca na otoku ispjevao poznatu Hrvatsku budnicu "Zora puca".

lukoran
Sutomišćica

Smještena u velikoj, zaštićenoj uvali Sutomišćica nudi sigurno sidrište nautičarima. O vrijednim rukama domaćih žitelja svjedoče brojni obrađeni vrtovi u kojima se ističu stabla šipaka koji dozrjeva u rujnu oko dana zaštitnice mjesta Sv. Eufemije. U mjestu vrijedi pogledati barokni ljetnjikovac zadarske obitelji Lantana iz 17. st.

sutomicscia

Poljana

Pitomo mjesto u uvali koju omeđuju s jedne strane slikoviti poluotok Sv. Petar s romaničkom crkvicom Sv. Petra iz 13. st. te nizovi kuća s druge strane, okruženi uvijek obrađenim i zelenim vrtovima. Mnoštvo bunara s živom vodom i veliki broj sunčanih sati razlog su da ovdje ljeti i zimi uspjeva povrće kojim se opskrubljuje zadarske tržnica.

poljana

Preko

Preko je središnje mjesto otoka Ugljana koje se kako mu i ime kaže nalazi preko puta Zadra, sa starim djelovima tipične dalmatinske arhitekture sa mnoštvom ladanjskih kuća Patricijskih obitelji. Mediteranski ugođaj ćete najbolje osjetiti šetajući uz lungo mare ili iz brojnih caffe barova i restorana s pogledom na Zadarski kanal. Samo 80 m udaljen od mjesta leži idiličan otočić Galevac (Školjić) prekriven bujnom mediteranskom vegetacijom koji skriva samostan Franjevaca iz 15. st. U istočnom dijelu mjesta blizu trajektnog pristaništa nalazi se romanička crkvica Sv. Ivana iz 11. st.

preko

 

Kali

Kali je mjesto najpoznatijih ribara na Jadranu koji su svoja ribarska i pomorska umjeća dokazali i na svijetskim morima. Poseban pečat mu daju dvije lučice pune ribarskih brodova i ribari koji na gatovima krpaju mreže. Stara jezgra mjesta s uskim uličicama i kamenim kućama u dalmatinskom stilu smještena je na brežuljku odakle se pruža prekrasan pogled na okolicu, a sve nadvisuje zvonik barokne crkve Sv. Lovre zaštitnika Kali.

kali

Kukljica

Mjesto je smješteno na krajnjem jugoistoku otoka, blizu prolaza Ždrelac. Staru jezgru s izvornim primjerima pučkog graditeljstva od turističkog poluotoka Zelana punta dijeli velika prirodna uvala s lučicom uvijek punom ribarskim brodovima i jedrenjacima. Vrijedan spomenik je obnovljena crkvica Sv. Jerolima iz 15. st. u uvali Kostanj. Svake godine se za Gospu od sniga (05.kolovoza) održava atraktivna procesija brodovima iz Kukljice do crkve Gospe od sniga u prolazu Ždrelac, gdje je prema predaji prije 400 godina usred ljeta pao snijeg.

kukljica

Kontakt informacije

Turistička zajednica mjesta Ugljan

  • 23275 Ugljan, Hrvatska > mapa
  • Tel./Fax: ++385 23 288-011

PRATITE NAS NA FACEBOOK-U:

facebook

Prijava gostiju

SUSTAV E-VISITOR

www.evisitor.hr

INTERNET PRIJAVE:

www.iprijave.com

OBRAZAC:

PDF   WORD